neděle 13. července 2014

Zámky číslo 12 a 13

Dnešní příspěvek by se mohl také jmenovat Nebe a dudy.
Navštívili jsme opět dva zámky blízko sebe (vzdálenost mezi nimi není více než 2 km), no a posuďte sami.

Zámek č. 12 - Byšice
Vzdálenost od bydliště: 12 km
GPS: N 50°18.58140', E 14°36.77878'

Původně tvrz, přestavěná někdy na přelomu 17-18. století na barokní zámek obdélníkového půdorysu, pravděpodobně za panování Pachtů z Rájova. Od nich koupil panství r. 1713 František Josef Valdštejn. Od roku 1719 vlastnil zámek rod Černínů, za jejichž panování jeho význam upadal a v 19. století již sloužil spíše jako zemědělská usedlost. V 70. letech 20. století převzala zámek ČSAV, a upřímně řečeno, správu této bohulibé instituce přežila do dnešních dnů jen málokterá historická památka.

Pokoušeli jsme se proniknout k zámku z druhé strany, ale nepodařilo se. Za zámkem je rybník, na internetu jsou k vidění fotografické záběry od rybníka, ale je to zčásti obehnané zdmi a ploty a zčásti neprostupným křovím, takže i když jsme s nasazením života jezdili po trávě a klouzali po koňském trusu, zámek jsme z druhé strany nezahlédli. Třeba by odtud vypadal trochu líp. Hůř určitě ne.




Aktualizace po třech letech (13.8.2017) po cestě do Řepína: zdá se, že tu začíná velká rekonstrukce!



Zámek č. 13 - Liblice
Vzdálenost od bydliště: 14 km
N 50°18.70570', E 14°35.18555'

Krásný barokní zámek s pěkně udržovanou zahradou; pravděpodobně postaven týmž Pachtou z Rájova, který přestavěl na zámek i tvrz ve vedlejších Byšicích. Na rozdíl od svého bratříčka přežil nejen několikeré střídání majitelů, ale dokonce i správu ČSAV, která jej převzala r. 1952. Naštěstí sloužil jako reprezentační objekt k pořádání sympózií a konferencí a díky tomu nebyl totálně zdevastován. Podle nápisů na bráně zámek zčásti stále slouží akademii věd, nicméně zjevně je využíván i komerčně jako hotel (jen za naší krátké přítomnosti jsme viděli dovnitř vcházet jedny svatebčany a skupiny cizinců s kufry, které sem přivezl autobus.

Park je bez problému přístupný, za ním je rozsáhlá zámecká obora, kde podle nápisů snad žijí mj. i lišky. Ne že bychom nějakou potkali, ale zato tam měli dost komárů a popadané stromy přes cestu, takže jsme se dlouho nezdrželi.

Podle vozového parku usuzujeme, že zámek je oblíbenou destinací nejen českých celebrit. Mezi hosty se zřejmě momentálně nachází i legendární Fantomas.








2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Sleduji kazdy vas vylet a rada si i poctu. Diky Liba

VK řekl(a)...

Díky!
- vlk -