neděle 27. července 2014

Zámky 17,18 a 19

Dnes odpoledne měl přijet Martin z tábora, tak jsme opět volili něco bližšího. Našli jsme tři zámky blízko sebe, počasí bylo dneska ideální (pominu-li poryvy větru, který, jak již bylo v minulosti konstatováno, samozřejmě fouká vždy proti nám, to už ani nemusím zdůrazňovat - můžeme se domluvit, že naopak upozorním, pokud by tomu někdy náhodou tak nebylo, ano?).

Zámek č. 17 - Klecany
Vzdálenost od bydliště: 15 km
GPS souřadnice: N 50°10.65605', E 14°24.60670'

Zámek stojí, jako ostatně většina zde zmíněných, na místě původní tvrze. Není přesně doloženo, kdy došlo k přestavbě, pravděpodobně se tak dělo postupně. Panství často střídalo majitele, ze známějších to byli např. Lobkovicové, kteří pravděpodobně v 17. století přestavbu započali. Pokračovali v ní Šternberkové, pak se tu vystřídali Gallasové, Clam-Gallasové a další. Za komunismu zámek patřil armádě. Po roce 1990 se dostal do soukromých rukou. Roku 2004 byl kompletně zrekonsturován. Zajímavá je osoba majitele, která rekonstrukci provedla. Je to jeden z nejslavnějších šmejdů, německý podnikatel Jensen Beckhäuser, majitel firmy Beck, která se u nás proslavila pořádáním předváděcích akcí pro seniory. V současné době je ale zámek nabízen několika realitkami na prodej. Cena se samozřejmě nesděluje, ale šušká se o miliardě. Pan Beckhäuser se zřejmě bude stěhovat někam dále na východ, tady mu začali do jeho bohulibého podnikání kafrat úřady, a důchodci už taky nejsou co bývali, už se nenechají tak jednoduše vykostit jako dřív.





Zámek č. 18 - Přemyšlení
Vzdálenost od bydliště: 14 km
GPS souřadnice: N 50°10.14167', E 14°25.60842'

V obci se sympatickým názvem (na autobusových zastávkách jsem dokonce zahlédl variantu "Přemýšlení"; dnes je součástí obce Zdiby) bývala již na začátku 15. století tvrz. Ta postupně mnohokrát změnila majitele a chátrala. Na jejím místě byl na začátku 19. století vybudován zámek v empírovém stylu. Bohužel po dalších přestavbách a "úpravách" ztratil svou originální podobu a dnes vypadá téměř jako obyčejný činžák. V druhé polovině minulého století patřil do areálu podniku Tesla a využíval jej Výzkumný ústav jaderné techniky, sídlící v nedaleké Řeži. V současnosti slouží jako okresní archív okresu Praha-východ.




Zámek č. 19 - Zdiby
Vzdálenost od bydliště: 13 km
GPS souřadnice: N 50°10.06322', E 14°27.18943'

Jen o kousek dál jsme podle podkladů vyhlíželi další zámek. Ovšem nebylo to vůbec jednoduché. Jednak proto, že se nachází těsně vedle rušné čtyřproudé silnice, jednak proto, že je od ní oddělen velmi bujnou, téměř neprostupnou vegetací, a jednak proto, že to, co za tím živým plotem je, zámek připomíná jen velmi vzdáleně (ano prosím, ještě vzdáleněji než ten předchozí).
První pohled svádí k domněnce, že zámek je budova, která je vidět přímo ze silnice, a některé prameny to tak dokonce uvádějí. Ovšem podle jiných (důvěryhodnějších) pramenů, to, co jsem zpočátku považoval za zámek, je bývalý pivovar (pravda, jeho osud je se zámkem nerozlučně spjat).
Budova zámku samotného je hlouběji v parku a její stav nemá cenu popisovat, foto hovoří za vše.
Zámeček pravděpodobně postavil na počátku 18. století František Maxmilián Hartman z Clarensteinu. Vystřídal řadu majitelů, jednou z těch zajímavějších byla ruská šlechtična, hraběnka Asbassová.
Za komunismu zde byl statek, později zemědělské učiliště, a nakonec paradoxně Státní ústav pro rekonstrukci památek, který s péčí řádného hospodáře vydal na tehdy již značně zdevastovaný zámek demoliční výměr. K demolici sice nedošlo, zámek dostali v restituci dědici původních majitelů, ale přesto, že nějakou dobu jevili snahu objekt zrekonstruovat, nakonec to vzdali a zámek se pravděpodobně za nějaký čas samovolně rozpadne.

 budova pivovaru (alespoň podle většiny pramenů)


 Tohle je pozůstatek zámku. Věřili byste tomu?

Žádné komentáře: